Uncategorized

Välja rätt sorts gängtapp

När du ska välja gängtapp så är det flera faktorer att ta hänsyn till. Det gäller att ha rätt sorts gängtapp för din applikation. Vad du behöver ha för gängverktyg det beror på vad det är för typ av hål som ska gängas. De gängtappar som är vanligast förekommande är raka, spåndrivande och spiral. Sedan finns det även flera varianter. Det kan vara till exempel en gängtapp med varannan gänga eller pressande gängtapp. Kolla gärna in S Maskin gängtapp. Nedan kan du läsa mer om olika varianter av gäntappar.  

Gängtapp med raka spår

Den vanligaste förekommande gängtappen är den med raka spår. Den går att använda i de allra flesta material. Bäst så lämpar den sig dock för material som är kortspånade. Dessa gängtappar med raka spår går att använda både då du gängar för hand eller i maskin.

Spåndrivande gängtapp

Spåndrivande gängtappar lämpar sig allra bäst då du ska gänga genomgående hål. De har konstruerats på det vistet att de ska driva spånen framför dig. Det gör att man säkerställer att kylvätska när skären.

Spiralgängtapp

Gängtappar med spiralspår är något som man främst använder för att gänga i bottenhål. Den är konstruerad så att spiralen på toppen driver spånorna uppåt samt ut ur hålet. Det gör att det blir en minskad risk för spånklämning.

Gängtapp med varannan gänga

När det gäller denna variant så har den så att den saknar varannan gänga. Det gör att friktionen minskar så väl som motståndet och det i material som är svårarbetade. Bra material att använda denna på är mässing, brons och rostfritt samt aluminium.

Pressande gängtapp

En pressande gängtapp skiljer sig från en skärande gängtapp på det sätt att de inte skär gängan utan de pressar gängan utan att skapa spånor. Dessa finns i två varianter, med och utan smörjspår. Den som har smörjspår passar bra att använda i horisontella maskiner.

Kommentera