
Skämt genom tiderna – vad fick folk att skratta förr?
Humor förändras ständigt. Det som är roligt idag kanske känns platt eller obegripligt om 50 år, och det som folk skrattade åt förr kan kännas märkligt för oss idag. Men vissa skämt har överlevt genom århundradena, medan andra har försvunnit helt.
Så vad fick egentligen folk att skratta förr i tiden? Var det lika tramsigt, smart och gränsöverskridande som idag – eller helt annorlunda?
Antikens humor – bajs, sex och dumma människor
Man kan tro att de gamla grekerna och romarna bara sysslade med filosofi och politik, men nej – de älskade skämt om bajs, sex och korkade människor.
Faktum är att världens äldsta dokumenterade skämt kommer från Sumererna och är över 4000 år gammalt:
”Något som aldrig har hänt förut: En ung kvinna pruttade i sin mans knä.”
Det är ett perfekt exempel på att prutthumor aldrig går ur tiden.
I antikens Grekland var komediförfattaren Aristofanes en av de stora stjärnorna. Han skrev pjäser fyllda med satir om makthavare, snuskiga skämt och överdriven slapstick. Romarna älskade att skratta åt klantiga människor, och en favoritfigur i deras humor var ”skrytmånsen” – en karaktär som tror att han är smart men som alltid gör bort sig.
Exempel på romersk humor:
En man har ont i ögonen och går till en läkare. Läkaren säger:
”Lägg den här salvan på benen.”
Mannen svarar:
”Men det är ju ögonen som gör ont!”
Läkaren:
”Ja, men om du inte kan se vad du gör kanske du skadar benen också.”
Rimligt att undra om romerska läkare faktiskt var så här dåliga eller om folk bara älskade att driva med dem.
Medeltiden – humor mitt i eländet
Medeltiden var ingen rolig tid att leva i. Digerdöden härjade, folk levde hårda liv, och kyrkan bestämde det mesta. Men trots detta skrattade människor – ofta åt sådant som var snuskigt, dumt eller hånfullt.
En av de vanligaste skämttyperna var historier om präster som var hycklare. Folk gillade att skratta åt hur de som predikade moral egentligen var giriga eller hade affärer vid sidan av. Man kan säga att kyrkan var medeltidens politiker – en självklar måltavla för satir.
1700–1800-talet – ordlekar och vitsar tar över
Under upplysningen började folk bli mer intellektuella, och humorn följde med. Ordlekar och roliga ordvitsar blev populära, särskilt i England och Frankrike.
Många av dessa skämt var extremt torra enligt dagens standard. En klassisk engelsk ordvits från 1700-talet lyder:
”Min fru och jag var lyckliga i 20 år – sedan träffades vi.”
Detta är förfadern till alla moderna äktenskapsskämt.
I Sverige under 1800-talet var också Bellman historier populära. Dessa skämt om Carl Michael Bellman byggde ofta på att han var smart och listig, medan hans vänner var dumma och lättlurade.
1900-talet – massproduktion av humor
När film, radio och tv slog igenom förändrades humorn snabbt. Nu kunde folk höra och se skämt på en helt ny nivå.
- Tidigt 1900-tal: Slapstick var populärt, med stjärnor som Charlie Chaplin och Helan & Halvan. Mycket handlade om fysisk humor – folk som ramlade, halkade på bananskal och blev slagna i huvudet.
- 1950–60-talet: Stand-up började växa, och humor blev mer politisk. Skämt om makthavare och samhällsproblem blev populära.
- 1980–90-talet: Ironi och sarkasm tog över. ”Dåliga skämt” blev en grej – folk började medvetet skratta åt skämt som var så dåliga att de blev roliga.
2000-talet och framåt – internet förändrar allt
Med internet och sociala medier blev humor snabbare, mer visuell och extremt varierad. Memes tog över, och skämt blev kortare än någonsin.
Idag kan vi skratta åt korta skämt, och humor sprids på sekunder. Vissa skämt lever i flera år (som Chuck Norris skämt), medan andra dör ut på en vecka.
Det märks också att vi har en blandning av alla gamla humorstilar – från antikens pruttskämt till 1800-talets torra ordvitsar och 1900-talets slapstick.
Slutsats – vi skrattar fortfarande åt samma saker
Trots att världen förändras, skrattar vi fortfarande åt dumhet, överdrivna situationer, misslyckanden och maktmissbruk – precis som folk gjorde för tusentals år sedan.
Skillnaden? Idag går det snabbare och vi har fler sätt att sprida humor på. Men grunden är densamma:
- Vi gillar att skratta åt folk som gör bort sig.
- Vi älskar enkla och tramsiga skämt.
- Vi hånar makthavare och auktoriteter.
- Och vi kommer aldrig att sluta tycka att pruttskämt är roliga.
Så nästa gång du hör någon säga att ”humorn var bättre förr”, påminn dem om att folk redan för 4000 år sedan skrattade åt exakt samma saker som vi gör idag!