
Nya EU-krav för hållbarhetsrapportering för företag
EU inför nya rapporteringskrav för företag för att öka transparensen kring hållbarhet och samhällsansvar. Dessa regler ska förbättra insynen och jämförbarheten av företagens icke-finansiella information.
NFRD la grunden för ökad transperens
NFRD står för Non-Financial Reporting Directive, och är ett direktiv som infördes av Europeiska unionen för att förbättra transparensen och jämförbarheten av icke-finansiell information som företag rapporterar. Läs om NFRD – direktivet som har lagt grunden för icke-finansiell rapportering inom EU, med målet att öka transparensen och hållbarheten i företagsvärlden. Målet med NFRD är att ge investerare, konsumenter och andra intressenter bättre insikt i hur företag hanterar dessa viktiga frågor, vilket i sin tur kan påverka deras beslut och förtroende för företaget. NFRD riktar sig främst till stora offentliga företag med fler än 500 anställda. Dessa företag måste inkludera icke-finansiella rapporter som en del av deras årliga rapporter. Informationen som ska rapporteras omfattar bland annat företagets affärsmodell, policyer, risker och resultat kopplade till miljö-, social- och styrningsaspekter. Genom att göra denna information tillgänglig hoppas EU att det ska bli lättare att jämföra hur olika företag presterar inom hållbarhet och samhällsansvar.
CSRD – det nya EU-direktivet
Den stora skillnaden mellan NFRD och det nya direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är omfattningen och detaljnivån av rapporteringen. CSRD, som ersätter NFRD, syftar till att ytterligare stärka reglerna för icke-finansiell rapportering och göra dem mer enhetliga och omfattande. En av de mest framträdande förändringarna med CSRD är att fler företag kommer att omfattas av rapporteringskraven. I stället för att bara gälla stora företag med över 500 anställda, kommer CSRD att omfatta alla stora företag, samt alla noterade företag på EU:s reglerade marknader, oavsett deras storlek.
En annan viktig skillnad är att CSRD ställer högre krav på detaljnivån och kvaliteten på den rapporterade informationen. Företagen kommer att behöva följa detaljerade rapporteringsstandarder som utvecklas av EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group). Dessa standarder syftar till att säkerställa att informationen som rapporteras är jämförbar, relevant, tillförlitlig och lättillgänglig för användarna. CSRD kräver också att icke-finansiella rapporter granskas av en extern revisor eller certifierare för att säkerställa deras noggrannhet och tillförlitlighet.
En ytterligare förändring med CSRD är tidsramen för implementeringen. CSRD har redan trätt i kraft för stora och börsnoterade företag och för övriga företag träder det i kraft 2026. Detta innebär att företag kommer att behöva börja förbereda sig nu för att uppfylla de nya kraven och säkerställa att de har rätt system och processer på plats för att samla in och rapportera den nödvändiga informationen.
Dessa förändringar speglar EU:s ökade fokus på hållbarhet och företagens ansvar, och förväntas ha en betydande inverkan på hur företag rapporterar och hanterar hållbarhetsfrågor framöver.