Uncategorized

Anlöpning – hur det fungerar

Syftet med anlöpning är att strukturen ska omvandlas till en segare struktur utan att materialet förlorar sin hårdhet. Vanligtvis utförs anlöpning efter härdningsprocesser, det är en värmebehandling som materialet genomgår för att uppnå önskad struktur.

Läs vidare för mer information om hur anlöpning fungerar.

Hur anlöpning går till

Anlöpning delas upp i två olika processer. Först laddas materialet in i en ugn där det värms upp. Temperaturen hålls en tid för att kolhalten och kolets möjligheter att ändra struktur ska främjas. Men temperaturen hålls även stadig en tid för att materialet ska erhålla sin hårdhet.

Efter uppvärmningen kyls materialet ner väldigt snabbt med hjälp av vatten eller olja. På så sätt sker den önskade omvandlingen i materialets yta.

När utförs anlöpning?

Efter att härdningsprocessen av materialet är utförd är det dags för anlöpning. Ett material som härdats utan att anlöpas är mycket sprött och risken för sprickbildning är väldigt stor. Speciellt om materialet utsätts för spänningar eller tryck. Att anlöpa materialet efter härdning är inte bara optimalt utan även en nödvändighet för att få ett hållbart material som går att arbeta med.

Till vad används materialet?

Ett material som gått igenom hela processen av härdning och sedan anlöpning är mycket tåligt och lämpar sig väl att arbeta med. Materialet används till att bygga byggnader, fartyg och mycket annat. Tack vare den sega men ändå tåliga strukturen lämpar sig materialet väl för alla slags byggarbeten. Oavsett om det handlar om flygplan, vindkraftverk eller något helt annat.

När ett tåligt, segt och starkt material behövs är det viktigt att materialet har gått igenom rätt processer och behandlas korrekt under hela processen.

Skapa text med anlöpning

Att permanent märka ett material med text är underlättande i många olika situationer. Många företag väljer att skapa en text med anlöpning över klistermärken och andra metoder. Eftersom resultatet är permanent och extremt hållbart lämpar anlöpning sig väl för texter som måste vara permanenta av olika anledningar.

Hur det går till

En text skapas oftast med laser på materialet. På så sätt uppkommer samma reaktion i materialet som med vanlig anlöpning. Strukturen hos materialet ändras med hjälp av värme, precis som med vanlig anlöpning. Den stora skillnaden när text ska skapas och en laser används är att anlöpningen sker på en väldigt liten yta. Men alla material kan inte anlöpas på detta vis utan processen lämpar sig bäst för:

  • Stål
  • Titan

Dessa material ändrar färg vid anlöpning och gör det därför möjligt att skriva en text på materialet med hjälp av anlöpning via laser.

Material som inte kan anlöpas via laser är:

  • Aluminium
  • Icke-järnmetaller

Hårdmetaller kan inte märkas med en mörk kontrast men det är fullt möjligt att märka dessa med en ljus kontrast.

Fördelar med anlöpning via laser

Det finns många olika fördelar med att märka material med anlöpning.

  • Ytan förblir slät efter märkningen och påverkas i princip inte alls.
  • Märkningen förblir läslig även om materialet rengörs ofta, passar utmärkt för medicintekniska produkter som rengörs extremt ofta. Organiska produkter har svårt att fästa vid den släta ytan och detta leder till att materialet håller sig rent.

Kommentera