Shopping

Jämför lån och krediter

Kanske är du en av dem som har flera olika lån. Då är du inte ensam. De flesta har olika lån och krediter. Då kan det löna sig att jämföra lån och kanske samla lånen i ett enda lån och på så sätt få bättre grepp om lånen men även se över din räntekostnad. Vi förklarar hur du kan göra.

Jämföra lån

Att jämföra lån är bra att göra om det är så att du redan har flera små lån och krediter med en hög ränta. Genom att jämföra lån kan du ta beslut om att samla lån, vilket kan sänka dina kostnader och det ganska rejält. Se bara till att jämföra lån då du ska satsa på ett samlingslån. Ansöker du via en låneförmedlare så kan du ofta få förslag från flera olika banker och långivare. De flesta till en ganska låg ränta. Genom att samla lån kan du städa upp i din ekonomi samt att det på sikt kommer att ge dig en bättre kreditvärdighet hos UC. Det är ganska viktigt att ha en bra kreditvärdighet där, särskilt om du framöver planerar att ta ett större lån som till exempelvis ett bostadslån.

Olika lån

Det är värt att gå igenom alla dina lån för att se över din ekonomi. Du kanske har lånat under olika tider av ditt liv och därför har du olika lån. Dessa lån kan därför ha olika namn. Vi reder ut begreppen här nedanför för att det ska bli lättare för dig att jämföra lån. De flesta lån är så kallade blancolån, vilket innebär lån utan underliggande säkerhet.

Samlingslån

Ett samlingslån är ett större lån som täcker alla de små lån och krediter du har sedan tidigare. Idag går det att hitta samlingslån på upp till 600 000 kronor. Eftersom alla banker och långivare har olika krav, jämför lån innan du tackar ja till ett.

SMS-lån

SMS-lån är en form av snabblån, alltså ett lån utan säkerhet. Tidigare var det vanligt att kunna skicka sms till långivare för att låna pengar, därav namnet SMS-lån. Även om det vanligaste sättet idag är att ansöka online, via datorn och långivarens hemsida så hänger namnet SMS-lån kvar. 

Privatlån

Ett privatlån, det är ett lån utan säkerhet, en form av blancolån. kan man säga. Många långivare och banker marknadsför lån till privatpersoner som just ett privatlån. Det är ett sätt att understryka att det lånet är avsett för konsumtion. Ett lån privat kan du alltså ta för att köpa något för om du vill eller för att ha till kontantinsats till en bostad.

Konsumentlån och mikrolån

Konsumentlån, konsumtionslån eller konsumtionskredit, det är alla namn för samma sak. Det är ett lån för konsumtion helt enkelt. Ett konsumentlån är samma sak som ett lån utan säkerhet. Det innebär att det även är ett blancolån. Det är en form av privatlån, som går att använda för det du vill.

Mikrolån kan även stavas microlån och ibland kallas det för mikrokredit. Det är ett lån som påminner om sms lån eller snabblån.

Kommentera