Shopping

Vill du satsa på viskosmattor?

Fundera du på att köpa dig en matta i viskos, eller funderar du lite över vad det egentligen är? Om man först börjar med att tala om materialet viskos, så är det en form av konstgjort tyg. Det tillverkas genom att behandla cellulosa med koldisulfid och natriumhydroxid. Viskos används ofta i olika plagg, som skjortor och jackor men även för gardiner och så mattor då förstås. Viskosmattor kan ha olika färger. Ibland så kombinerar man viskos med andra material som ull eller bomull, för att göra mattan mer hållbar. Viskosmattor avger ingen värme och känns ganska sval att ta på eller gå på.

Viskos har silkesliknande egenskaper samt att det har samma komfortegenskaper som naturfibrer. Dessutom kan den imitera olika utseende och strukturer, så som bomull, ull, siden eller linne.

Var passar det att ha en viskosmatta?

En viskosmatta kan vara ganska känslig, så den bör inte placeras på ställen i hemmet som är vältrafikerade. Så den bör till exempelvis inte ligga i en hall eller i barnens rum. Mattans fibrer kan bli böjda, om man går på mattan allt för ofta. Sedan är det viktigt att vara försiktigt och inte spilla ut något på denna matta. Viskos kan dessvärre byta färg om det kommer vätska på den. Är det så att du plötsligt får som gula fläckar på den, så har någon troligen spillt ut någon form av dryck.

Det går att ha mattan inne, så väl som ute, så länge den hålls torr! Den är ju känslig för fukt och väta samt att den tål inte att man går på den mycket. Har du husdjur eller barn, eller många besökare, så kanske inte en viskosmatta ska vara ditt första val.

Vad för viskosmattor finns det?

Det finns idag en massa olika varianter av viskosmattor att välja på. De kommer i en mängd olika former, olika storlekar samt olika färger och mönster. Ofta har dessa mattor något högre pris, men det finns billiga alternativ med. Det gör att det finns en matta som passar alla!

Skötselråd för viskosmattor

Viskosmattan är ju vacker att se på, samt mjuk att ha fötterna på. Men den tål inte att man går omkring på den allt för ofta. Sedan är den även mycket känslig för spill av vatten eller andra drycker och kan lätt missfärgas. För att ta väl hand om din matta, se till att du regelbundet dammsuger den. När du dammsuger den, så se till att du gör det medhårs, samt använd ingen borst på munstycket.

Om du fått fläckar på din matta, använd INTE vatten eller starka rengöringsmedel. Det kan skada mattan ännu mer. Det bästa är att lämna in den på ett tvätteri med vana av att tvätta olika mattor.

Tänk även på att inte ställa allt för tunga möbler på mattan, då det kan bli fula märken på den.

Förhoppningsvis har inte våra tips kring mattan skrämt dig från att köpa en. Tar du bara väl hand om mattan och placerar den på rätt ställe så får du en vacker matta som håller många år.

Kommentera