Shopping

Shopping när den är som bäst

Att shoppa är en sysselsättning som många älskar. Detta gäller alltså inte bara damerna, även om antalet kvinnor som trivs bäst i affärernas färgglada sortiment faktiskt är större jämfört med männen.

Shopping är ett brett begrepp. Du kan få ut och handla kläder, möbler, elektronik m.fl. Det intressanta med shopping är dess bevisade positiva effekt på oss. Kan den fungera som terapi mot nedstämdhet? Kanske det, läs gärna vidare för att få reda på mer.

Shopping som terapi

Studier visar att shopping har vissa en del fördelar för hjärnan, något som bland annat observerats  under forskning utförd vid Brunel University i London. Att köpa en vara som du gillar aktiverar vissa delar av din hjärna som i sin tur frigör dopamin. Dopamin är glädjes hormon och det är även därför inköp kan göra dig lyckligare och förbättra humöret. Om du delar upplevelsen med en vän kan effekten bli ännu större. Sanningen är att även motion eller annan form av fysiska aktivitet (som dans till exempel) påverkar hjärnan på samma sätt. Med andra ord kan du bli på ett bättre humör på flera sätt.

Se upp för budgeten

Låt oss gissa på att du älskar att shoppa och du blir på ett bättre humör av det. Jättebra! Det är inget fel i att handla sig glad då och då. Tillhör du den typen av människor ska du dock vara observant mot en sak och det är att shopping är förknippad med utgifter. Varje inköp kostar dig något vilket gör att du måste vara extra försiktig och mån om din budget. Hur löser du det problemet? Sätt gärna upp en vecko-, eller månadsbudget som kan spenderas på shopping. Sedan ska du se till att aldrig överskrida den. Håll koll på dina pengar och även om du vill ha ett klädesplagg eller något tillbehör till hemmet som du inte har råd med, bör du hoppa över inköpet.

Kommentera