Shopping

På Matkompaniet hittar du livsmedel som kan hålla länge

Det finns idag en hel del mat som alla har ett bäst före datum, men visste du att mycket av det går utmärkt att äta, även efter detta datum? Grejen är ju att det är ju bäst före, inte dåligt efter detta specifika datum. Om du är på jakt efter bra livsmedel att köpa hem, så har du en hel del av detta hos Matkompaniet. Nedan kan du sedan ta del av de livsmedel som håller nästan hur länge som helst.

Hur länge en produkt kan hålla, det har en hel del att göra med tillverknings- och konserveringsmetoden. Lagrar du sedan maten på rätt sätt, så kommer den hålla bra mycket längre än sitt bäst före datum.

Det är alltid bra att gå efter devisen lukta, titta, smaka. Det gör att du själv ofta kan avgöra om det går att äta.

Mat som håller riktigt länge

Bland mat som kan hålla riktigt länge så finns vitt ris. Det är faktiskt så att det har studerats hur länge riset kan behålla både näringsnivå och smak. Det av forskare från Utah State University. Resultatet av studien visar att vitt ris kan hålla i hela 30 år. Det om du förvarar den i en lufttät behållare i ca. 4,5 grader.

En annan sak som kan hålla riktigt länge, det är torkade baljväxter. Det är då tillexempel torkade bönor, ärtor, linser och liknande. De håller ofta dubbelt så länge som det står att de ska hålla.

Konserver är även det något som håller dubbelt så länge som det står på burken. Det som kan ske är att de förlorar smak över tid, men de går att äta! De ska dock förvaras på ett bra sätt. Gärna mörkt och svalt.

Fler livsmedel som håller länge

Produkter som har en sockerhalt kan ofta hålla i flera år, så godis är något du kan ha hemma, länge! Sockret i sig är som en slags konserverande effekt. Även mat som är syltad, så som marmelad håller länge tack vare sockret, men bara om det är en oöppnad förpackning. Det livsmedel som håller allra längst, det är honung. Det gäller då sådan honung du har köpt i affären. Den har nämligen bearbetats och lagts i ny behållare.

Salt och socker är även det något som håller, riktigt länge. Salt med jod brukar hålla i cirka 5 år. Socker, så länge det förvaras i lufttäta behållare håller även det länge.

Soja är också det ett livsmedel som håller länge, mycket tack vare att det har ett högt saltinnehåll. Men det gäller då att du alltid stänger dess lock efter du använt det samt förvarar den på rätt sätt.

En annan sak som håller riktigt länge, det är alkoholhaltiga drycker. Alkohol i sig är bakteriedödande, så ju högre procentandel desto färre bakterier. Tänk bara på att när du väl har öppnat en flaska, så utsätts innehållet för luft och bakterier. Det påverkar både smaken på det samt att det påverkar även dess hållbarhet.

Kommentera