Erbjudanden

Använd din puls som träningspartner

Du har säkert hört det förut: ju lägre vilopuls, desto bättre kondition.

Och det stämmer också. Pulsen skvallrar om din form, men den kan också vara den perfekta träningspartnern.

Så här mäter du din puls

Pulsen mäts i antal slag per minut, och därför blir pulsen ett uttryck för hur fort ditt hjärta slår. Så om ditt hjärta slår 70 gånger i minuten blir din puls 70.

När ditt hjärta drar ihop sig skickas en våg av blod genom blodkärlen och de expanderar en kort stund. Detta är vad du kan känna som pulsen.

Du kan enkelt mäta din puls med en pulsklocka – eller bara med lång- och pekfingret. Placera de två fingrarna på endera handleden, räkna antalet slag på 30 sekunder och multiplicera det med 2.

Känn din puls 

För att använda din puls för en hälsokontroll eller som träningspartner behöver du veta din vilopuls och maxpuls.

Vilopulsen är en god indikator på hur friskt ditt hjärta är och hur bra form du är i. Du mäter den genom att mäta antalet slag ditt hjärta slår när du gör absolut ingenting.

Läs mer om vilopulsen här

Din maxpuls är den maximala pulsen som ditt hjärta kan prestera. Om din maxpuls är 200 kan ditt hjärta slå 200 gånger i minuten när du trycker på det till max. Din maxpuls säger ingenting om hur bra din form är eller kan förbättras.

Men du kan använda den som en träningskompis om du till exempel vill springa med en viss intensitet. Vill du träna efter din puls är det enklast att använda en pulsklocka, så att du noggrant kan följa din puls längs vägen. Det finns olika formler för att beräkna din maxpuls. En bra tumregel är att din maxpuls är 220 minus din ålder.

Pulsen är den perfekta träningspartnern

Om ditt mål är att förbättra din uthållighet och kondition är din puls en riktigt bra träningsvän. Men hur hög din puls ska vara beror på vad du vill träna.

Här är våra förslag på 3 pulsträningar per vecka som snabbt kommer att förbättra din kondition:

  • Träning 1: Gör 4-5 intervaller på 3 minuter, där du befinner dig i 90-100% av din maxpulszon. Intervallerna ska kännas riktigt jobbiga. Pausa mellan intervallerna.
  • Träning 2: Träna i 30 minuter, träna med 70-90 % av din maxpuls. Det ska kännas någorlunda hårt, men man ska ändå kunna prata lite.
  • Träning 3: Träna 1-2 timmar (beroende på din form), öka din träningsintensitet så att du rör dig från 60 till 80 % av din maxpuls.

Det är viktigt när du tränar med hög intensitet att din kropp får återhämta sig med vila efteråt.

Hitta fler tips för att förbättra din form här.

Kommentera